Jak w prostszy i szybszy sposób badać zawartość substancji chemicznych w gotowych produktach? Odpowiedzi na to pytanie szukał naukowiec z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Prawdopodobnie znalazł rozwiązanie.
Mariusz Dziadas opracował technologię syntezy odmian izotopowo znakowanych związków chemicznych. To właśnie ona jest odpowiedzią na postawione pytanie. Co dzięki tej metodzie zyskujemy? Można na przykład zbadać zawartość substancji w gotowych produktach żywnościowych, kosmetykach czy lekach. Dotychczasowe sposoby sprawdzania czy zawartość substancji aktywnej jest na odpowiednim poziomie określonym przez np. normę produkcyjną, są bardzo pracochłonne.
W moim pomyśle innowacyjne jest to, że aby sprawdzić zawartość danego związku w produkcie np. paracetamolu w tabletkach, czy kofeiny w napojach energetycznych, stosuje się izotopowo znakowany odpowiednik oznaczanego związku, czyli formę chemiczną, która zamiast wodoru w swojej strukturze posiada deuter, jego cięższą odmianę. Te izotopy np. deuteru występują naturalnie w przyrodzie i w żaden sposób nie są szkodliwe. Technologia, którą opracowałem, pozwala syntetyzować tego typu odmiany związków chemicznych w prosty i tani sposób — tłumaczy Mariusz Dziadas.
Dzięki temu analiza jakościowa będzie mogła być przeprowadzona prościej, szybciej, taniej i dokładniej niż do tej pory.
Mariusz Dziadas jest doktorantem na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Aby przetestować swój projekt, zgłosił się do działającego na uczelni — w ramach Poznańskiego Akademickiego Inkubatora Przedsiębiorczości — Menadżera Innowacji, Mariusza Lesieckiego.
Wspólnie poszukaliśmy odpowiedniego laboratorium i nawiązaliśmy współpracę. Jeżeli wysłane do nich próbki przejdą odpowiednie badania certyfikujące, będzie można ruszyć z produkcją i ich sprzedażą — mówi Lesiecki.
Studenckie Centrum Innowacji i Transferu Technologii to stworzony przez Poznański Akademicki Inkubator Przedsiębiorczości model wsparcia innowacyjnych pomysłów studentów i doktorantów. Do tego celu wykorzystuje potencjał uczelni i instytucji biznesowych, takich jak inkubatory przedsiębiorczości. Zakłada poprawę relacji między instytucjami wspierającymi biznes a studentami i doktorantami. Wsparcie Centrum możliwe jest za pośrednictwem Menadżerów Innowacji, działających na trzech poznańskich uczelniach: Uniwersytecie Przyrodniczym, Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza oraz na Politechnice Poznańskiej.
Naukowiec czeka teraz na badania próbek mające ocenić czystość chemiczną oraz na informację czy produkt nadaje się do bezpośredniej sprzedaży. Jeśli odpowiedzi będą pozytywne, być może w niedługim czasie będziemy mogli sami badać interesujące nas produkty. Może niekoniecznie uda nam się sprawdzić ile koniny jest w wieprzowinie, ale kto wie co ciekawego kryją inne gotowe produkty spożywcze 😉