Nie wszystkim podoba się zabawa w Halloween. Symbolem tego dnia jest dynia ze świeczką w środku i wyciętymi otworami. Skupmy się zatem na niej.
Dynia może być bardzo przydatna dla osób chorych na cukrzycę. Substancje w niej wykryte być może będą mogły zastąpić lub znacznie zmniejszyć dzienną dawkę insuliny podawanej osobom chorym na cukrzycę. Podczas badań wyciąg z dyni pomagał regenerować uszkodzone komórki trzustki u szczurów chorujących na cukrzycę, zwiększając liczbę komórek beta produkujących insulinę oraz podnosząc poziom tego hormonu we krwi.
Naukowcy z East China Normal University w Szanghaju pracując pod kierownictwem dr Tao Xia zauważyli, że chore na cukrzycę szczury karmione wyciągiem z dyni miały tylko 5% mniej plazmy insulinowej oraz 8% mniej komórek beta od zdrowych zwierząt.
Ekstrakt z dyni jest potencjalnie bardzo dobrym produktem dla osób zagrożonych ryzykiem zachorowania na cukrzycę, jak również dla tych, u których ta choroba już się rozwinęła — twierdzi dr Xia — nawet jeśli zastrzyki insulinowe musiałyby zostać u niektórych pacjentów utrzymane, to dawka hormonu przy podawaniu ekstraktu z dyni mogłaby zostać drastycznie obniżona.
Entuzjastycznie o wynikach badań wypowiedział się David Bender z Royal Free and University College Medical School w Londynie. Jako najważniejsze uznał to, że karmienie wyciągiem z dyni zapobiega postępującej destrukcji komórek beta trzustki. Trudno jednak narazie stwierdzić, czy ekstrakt z dyni będzie powodował regenerację tych komórek także u człowieka.
Myślę, że najbardziej interesujący może okazać się fakt, że wyciąg ten może stać się w przyszłości pierwszym lekiem doustnym — powiedział David Bender.
Takie ochronne właściwości ekstrakt z dyni zawdzięcza antyoksydantom i D‑chiroinozytolowi. To cząsteczka, która zapewnia aktywność insuliny. Zwiększony poziom insuliny powoduje obniżenie poziomu cukru we krwi, co obniża poziom tlenu, który niszczy błony komórek beta, zapobiegając dalszym uszkodzeniom i umożliwiając ich regenerację.