Media zainteresowały się ostatnio rosnącymi gwałtownie cenami kurzych jaj. Okazuje się, że te „zwykłe” jaja w okresie przedświątecznym nagle zyskały na wartości. Ile kosztowałyby jaja doskonałe?
Nad takim właśnie „doskonałym jajem” już od 2009 roku pracują wrocławscy naukowcy. Z tych jaj — wzbogaconych m.in. o witaminy i kwasy tłuszczowe omega 3 – mają powstawać „jajeczne” suplementy diety, pomocne w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnych.
W jaju są wszystkie składniki niezbędne do wytworzenia życia — powiedział prof. Tadeusz Trziszka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, koordynator „jajecznego” projektu o nazwie „Ovocura” — są one tak doskonałym produktem, że po odpowiedniej obróbce technologicznej można z nich otrzymać substancje niezbędne w prewencji chorób cywilizacyjnych.
W projekcie „Ovocura”, współfinansowanym ze środków europejskich, zaangażowanych jest 130 naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Akademii Medycznej im. Piastów Śląskich we Wrocławiu oraz Politechniki Wrocławskiej. Jego celem jest nie tylko tworzenie jaj doskonałych jako surowca do wytwarzania w przyszłości suplementów diety ale także praca nad innowacyjnymi technologiami pozyskiwania z nich cennych składników. Jak wygląda „tworzenie” jaj doskonałych?
Kury karmi się specjalną paszą, muszą mieć też m.in. odpowiednie warunki środowiskowe. W produkcji nie może być żadnej pomyłki, bo każda odbije się na jakości jaja. Wszystko odbywa się w sposób naturalny, nie ma tu żadnych modyfikacji jaj – mówi prof. Trziszka.
Jaja są wzbogacane dodatkowo w bioaktywne substancje, witaminy oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe – zwłaszcza DHA, który wpływa na właściwe funkcjonowanie mózgu, serca i układu krążenia. Jaja doskonałe są dla wrocławskich naukowców tylko surowcem wyjściowym. Ich badania przede wszystkim mają na celu uzyskanie ze wzbogaconych jaj bioaktywnych substancji, które będzie można wykorzystać do produkcji preparatów leczniczych i suplementów diety, mi.n. lecytyny – wpływającej korzystnie na pracę serca i mózgu.
Dostępne na rynku suplementy diety są z reguły pochodzenia roślinnego, my chcemy rozszerzyć ten rynek wzbogacając go o produkty pochodzenia zwierzęcego – powiedział prof. Trziszka — w jaju jest niesłychana ilość składników, które możemy wykorzystać jako naturalne komponenty w suplementach diety, w takiej ilości nie występują one w żadnej roślinie czy ziołach – dodał.
Projekt „Ovocura” ma się zakończyć w 2013. Tymczasem przed nami jajeczna rozpusta w Wielkanoc. Czego Wam życzyć? Pewnie wielu takich doskonałych jaj na świątecznym stole… — Takie jajka oczywiście doskonale nadają się do jedzenia – zapewnia prof. Trziszka. Pewnie smakują także o niebo lepiej, niż te dostępne na rynku.