Poświęciliśmy się dla nauki oraz dla was i przetestowaliśmy 40 gatunków piwa z pięciu kontynentów. Nie było to łatwe zadanie, ale chcieliśmy potwierdzić ustalenia hiszpańskich badaczy. Uwaga — nie próbujcie powtarzać tego eksperymentu w warunkach domowych!
Były piwa jasne i ciemne, smaczne i… mniej smaczne. Nie będziemy jednak tutaj recenzować smaków, bo jest z nimi podobnie jak z gustami. Hiszpańscy badacze po przeanalizowaniu właśnie 40 gatunków piwa doszli do wniosku, że ciemne piwo zawiera więcej wolnego żelaza niż piwo jasne i bezalkoholowe.
Choć są to bardzo niewielkie ilości, różnice bywają widoczne i mogą być wynikiem procesu produkcji czy używanych surowców — mówi Carlos Blanco z Uniwersytetu Valladolid, który prowadził badania.
Podczas produkcji jasnego piwa jako środka filtrującego używa się ziemi okrzemkowej. Nadaje ona piwu jaśniejszą barwę, ale też zatrzymuje żelazo, dlatego jego koncentracja jest mniejsza. Z piwa bezalkoholowego żelazo znika podczas destylacji próżniowej wraz z alkoholem. Po przebadaniu 40 gatunków piwa hiszpańscy naukowcy stwierdzili, że wyższa zawartość żelaza w ciemnym piwie może być związana ze stosowanymi w produkcji ekstraktami słodowymi i chmielowymi.
Najwięcej żelaza znaleziono w ciemnym piwie hiszpańskim i meksykańskim, a najmniej w piwie z Holandii i Irlandii.
Choć żelazo jest ważnym składnikiem naszej diety i może być pewnym uspawiedliwieniem dla prowadzenia podobnych badań na własną rękę, to trzeba pamiętać, że nadmiar żelaza w stanie wolnym może przyspieszać rozwój wielu chorób.