Mamy już niestety jesień, a więc także sezon zwiększonej podatności na różnego rodzaju infekcje i choroby. Chcesz być zdrowy? Pokochaj to, co zielone!
Jedz brokuły, kapustę czy szpinak! Zielone warzywa w bardzo korzystny sposób wpływają na nasz układ odpornościowy.
Udowodnili to naukowcy z Instytutu Babraham w Cambridge. Zielone warzywa zapewniają prawidłową pracę limfocytów intraepitelialnych (IEL) w jelicie cienkim i skórze. Limfocyty intraepitelialne to komórki odpornościowe znajdujące się pod warstwą komórek epitelialnych (nabłonkowych). Odgrywają one ważną rolę w pierwszej linii obrony organizmu i w procesie gojenia się ran. Ich liczba regulowana jest przez występujący na powierzchni komórki receptor węglowodorów arylowych (AhR). Z kolei ilość receptorów zależy od obecności w organizmie pewnego składnika. Jeśli go zabraknie, liczba limfocytów spada, a to z kolei powoduje załamanie odporności. Można jednak dostarczyć ten składnik, jedząc właśnie zielone warzywa: kapustę, sałatę, szpinak czy brokuły.
Naukowcy z Babraham Institute sprawdzili wpływ zielonej diety na myszach. Zdrowe gryzonie karmili pożywieniem ubogim w zielone warzywa. Po 2–3 tygodniach zaobserwowali, że poziom komórek intraepitelialnych u gryzoni zmniejszył się aż o 70–80%. To z kolei prowadziło do obniżenia poziomu receptorów AhR, zwiększało podatność na uszkodzenia oraz upośledzało zdolności regeneracyjne. Myszy stały się bardziej podatne na atak chorobotwórczych mikroorganizmów, a ich rany nie chciały się goić.
Prowadzący badania immunolog Marc Veldhoen Veldhoen ma nadzieję, że jego odkryciem zainteresuje się środowisko medyczne. Naukowiec podkreśla, że niektóre objawy obserwowane u myszy są bardzo podobne do tych, które występują u pacjentów z chorobami zapalnymi jelit.
W przypadku ludzi w grę wchodzi jednak wiele dodatkowych czynników, które należałoby wziąć pod uwagę. Niemniej jednak — podkreśla badacz — warto spożywać zielone warzywa, gdyż zawarte w nich składniki odżywcze stanowią integralną część zdrowej diety.
Wiemy już teraz dlaczego nasza znajoma Marysia jest okazem zdrowia. Od dawna lubi to, co zielone!