
Pimp My Mind
Audycja 38 — Brite.pl, czyli Polak potrafi
Co to właściwie są sztuczne satelity i do czego się nam przydają? Kiedy i my, Polacy, zdobędziemy dla siebie kawałek orbity?
Audycja 37 — Chomik w kosmosie, czyli jak ugryźć marsjański księżyc
Jak wysłać sondę w kosmos? Po co badać grunt i dlaczego akurat na Fobosie? I jaka w tym wszystkim rola Chomika?
Wciąż mówimy o badaniach w stanach czy w Europie. Czy Rosja, swego czasu potęga na kosmicznych arenach, wciąż się w tych badaniach liczy?
Dodatek do Audycji 36 Wciąż mówimy o badaniach w stanach czy w Europie. Czy Rosja, swego czasu potęga na kosmicznych arenach, wciąż się w tych badaniach liczy?
Audycja 36 — Jak zajrzeć do nieba, czyli o teleskopach
Co to jest teleskop spektroskopowy? Jak spojrzeć przez teleskop Hubble’a?Czy naukowiec patrząc w niebo zobaczy więcej niż amator? Co to jest teleskop spektroskopowy? Jak spojrzeć przez teleskop Hubble\«a?Czy naukowiec patrząc w niebo zobaczy więcej niż amator?
Audycji 35 — Uciec grawitacji, czyli o napędach rakietowych
Gdzie zaczyna się kosmos? Jakiego rodzaju silnika potrzeba, żeby tam polecieć? czy mamy szansę na kosmiczne wycieczki? Uciec grawitacji, czyli o napędach rakietowych
Audycja 33 — Czy leci z nami pilot? Czyli o samolotach bezzałogowych
Po co nam samoloty bezzałogowe? Jak i z czego się je buduje? Kto steruje bezzałogowcem? Jakie budujemy w Poznaniu, a jakie w Gliwicach? Audycja 33 — Czy leci z nami pilot?
Audycja 32 – Jak wyhodować sobie koszulę, czyli o naturalnej odzieży
Jak z rośliny zrobić ubranie? Czy ekologiczne znaczy sprawiedliwe? Czy włókna naturalne mogą konkurować z wysoko technologicznie zaawansowanymi włóknami sztucznymi? Po co nam papier z jedwabiu?
Audycja 31 – Kurczak sojowy, czyli czym zastąpić mięso?
Czy ludzie są raczej mięso czy roślinożerni? Co bardziej szkodzi środowisku? Dlaczego soja, a nie fasola? Jak zrobić wegetariańską wędlinę o smaku kurczaka?
Audycja 30 – Jak upiec chleb świeży przez dwa lata, czyli o konserwantach i przechowywaniu żywności
Co to są konserwanty? czy są szkodliwe? czym mleko UHT różni się od zwykłego? Czy gluten pszeniczny, dodawany do pieczywa, to też konserwant?