Ulubiony napój w puszce 0,33 ml schłodzony w 3 minuty? Teraz będzie to możliwe, bez potrzeby wkładania jej do zamrażalnika.
Portugalscy naukowcy opracowali nowoczesną technologię chłodniczą zwaną SuperCooling, dzięki której stworzony przez nich prototyp urządzenia chłodzi żywność 10 razy szybciej niż tradycyjna lodówka. Technologia zbliżona jest szybkością pracy do kuchenki mikrofalowej i bazuje na elektronice próżniowej.
Rozpoczęte przed dwoma laty doświadczenia pozwoliły nam na stworzenie prototypu mikrofalówki-lodówki – powiedziała Catia Augusto z wydziału inżynierii mechanicznej na uniwersytecie w Coimbrze – nowe urządzenie działa w podobny sposób, co kuchenka mikrofalowa, jednak zamiast szybkiego podgrzewania żywności, udaje się jej chłodzić produkty spożywcze 10 razy szybciej niż w dostępnych na rynku lodówkach.
Według portugalskich naukowców, nowe urządzenie szybko zdobędzie sobie sympatię klientów indywidualnych oraz firm z poszczególnych sektorów gospodarczych, w tym gastronomii, hotelarstwa i przemysłu spożywczego.
Zaletą opracowanego przez nas urządzenia jest szybkość działania oraz duże oszczędności w zużyciu energii – uważa Catia Augusto – firmy z branży hotelarskiej, które dotychczas inwestowały w tradycyjny sprzęt chłodniczy, będą mogły teraz obyć się bez wielu sprzętów potrzebnych do utrzymania niskiej temperatury napojów.
Jej zdaniem, prototyp „wszechstronnej” lodówko-mikrofalówki może dać początek nowej generacji wyposażenia i być sprzężony z aktualnie stosowanymi urządzeniami. Dotychczasowe badania pozwalają także przypuszczać, że w niedalekiej przyszłości ten wynalazek będzie mógł służyć również do procesu suszenia.
Urządzenie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom napojów, które powinno pić się odpowiednio schłodzone.