Wynalazki małe i duże szturmem zdobyły nasze kuchnie. Sprzęt, który jeszcze kilka lat temu był oznaką luksusu teraz spowszechniał na tyle, że nie zwracamy na niego uwagi. Ponownie spojrzeli na niego natomiast naukowcy. Pod lupę i mikroskop wzięli zmywarki. Po co używać takich instrumentów by oglądać sprzęt który widać gołym okiem? By przyjrzeć się jego mieszkańcom.
W zmywarkach, choć nie tylko w nich, podczas pracy powstaje dużo pary, a temperatura wewnątrz sięgać może nawet 80 stopni C. Myte naczynie poddawane są działaniu detergentów i silnie stężonych soli. Czy w takich warunkach może istnieć „życie”?
Naukowcy z Uniwersytetu w Lublanie przebadali zmywarki używane w domach w ponad stu miast na całym swiecie. Jak się okazało znaleźli w 62% urządzeń grzyby. Najczęściej „rosły” sobie spokojnie pod gumą uszczelniającą drzwi. W ponad połowie zmywarek znaleziono również tzw. drożdże czarne z gatunku Exophiala dermatitidis oraz E. phaeomuriformis. To co zabija brud ze zmywanych naczyć okazuje się doskonałą pożywką dla obu tych organizów.
Drożdże przeważnie kojarzą się nam z pysznymi, domowymi wypiekami bądź napojami. Te, które znaleźć można w zmywarce mogą jednak być bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia i, jak podkreślają naukowcy, nawet życia!
Jeśli chcesz zobaczyć czym zajmują się naukowcy z Uniwersytetu w Lublanie zajrzyj tutaj. Nasze zmywarki pod lupę wzięła między innymi Dr Nina Gunde — Cimerman, o której możesz przeczytać tutaj.