Lubicie czekoladę, ale macie opory by się nią objadać? Naukowcy z University of Warwick wynaleźli nową technikę produkcji czekolady, która rozpływa się w ustach nie gorzej niż tradycyjna, a ma o połowę mniej tłuszczu.
Brytyjscy chemicy „odchudzając czekoladę” pozbawili ją dużej zawartości masła kakaowego i mlecznego tłuszczu. Zamiast nich do mleka dodali soku pomarańczowego i żurawinowego. Kilka miesięcy trwało, zanim dopracowali swój przepis, gdyż starali się, aby nowa czekolada smakowała prawie identycznie jak tradycyjna i miała takie same właściwości — była połyskliwa i twarda, a jednocześnie gładko rozpływała się w ustach.
Nowy proces nie tylko pozbawia czekoladę szkodliwych tłuszczy, ale i zapobiega także powstawaniu nieapetycznych, cukrowych „wykwitów”, które czasem pojawiają się na czekoladzie przechowywanej w lodówce zbyt długo. Czekolada z sokiem ma owocowy posmak — przyznają naukowcy. Ale sok można zawsze zastąpić wodą i niewielką ilością kwasu askorbinowego (witaminy C).
Dr Stefan Bon, jeden z autorów „odchudzonej” czekolady ocenia, że każdy lubi czekoladę, „ale niestety wszyscy wiemy, że jej tabliczki pełne są tłuszczu”.
A jednak to właśnie dzięki tłuszczowi czekolada posiada te wszystkie cudowne właściwości, za jakie ją uwielbiamy – jedwabistą, gładką fakturę, to, jak rozpuszcza się w ustach i to, że można ją tak przyjemnie łamać na kawałki — mówi. — my znaleźliśmy sposób, aby zachować wszystkie cechy, które czekoladę czynią tak „czekoladową”, ale z sokiem owocowym zamiast tłuszczu.
Bon tłumaczy, że jego współpracownicy skupiali się przede wszystkim na procesach chemicznych pozwalających ograniczyć zawartość tłuszczu. Liczą na to, przemysł spożywczy opracuje smaczny sposób wykorzystania nowej techniki.
Szum starej płyty… przebój o czekoladzie!